Вирушаємо у гастрономічну подорож: кращі сироварні Закарпаття

Україна вражає не тільки надзвичайно-красивою природою, історико-культурними пам’ятками та гостинними людьми, але і гастрономічними відкриттями, які чекають на туристів у кожному її куточку. Якщо бажаєте насолодитися «кулінарним» туризмом на повну, варто відправитися у «смачну» поїздку, щоб зазирнути за куліси найкращих сироварень Закарпаття.

Перечинська мануфактура

Сироварня знаходиться на вулиці Борканюка у місті Перечин (Закарпатська область). Дістатися сюди можна, придбавши квиток на потяг зі Львова, Сваляви чи Ужгорода, також є можливість доїхати автобусом або власним автомобілем.

Сир на мануфактурі готують із привезеної сировини, за якою власник їздить на ферму, розташовану аж у 100 км звідси. Продукти готують двічі на тиждень, кожного разу використовуючи по 500 літрів молока.

Власник влаштовує пізнавальні екскурсії, на які варто записатися завчасно, пригощає 8 видами сиру та розповідає про свої секрети.

Особливість мануфактури – кольорові молочні продукти, для забарвлення яких використовують виключно натуральні інгредієнти – шовковицю, каркаде, лаванду, чорниці і т.д. Обов’язково варто скуштувати рожевий камамбер, сир із чорною ікрою чи витриманий у виноградному листі.

«Карпатський Буйвіл»

Ферма розташована в селі Олешник Виноградівського район за адресою вул. Першотравнева, 67. «Карпатський буйвіл» включає власне сироварню, погріб для зберігання важливого продукту та дегустаційний зал. Найбільша у країні буйволина ферма може похизуватися величезним пасовищем, де вільно знаходяться тварини, та озером для них. Варто записатися на екскурсію, щоб познайомитися ближче чи навіть покататися на цих рідкісних тваринах, адже в Україні їх залишилося близько 300 особин.

На фермі можна скуштувати сметану, масло, молоко і сири з буйволиного молока – моцарелу, рікоту, вариш і т.д.

«Бараново»

Особисте селянське господарство знаходиться на вул. Центральна, 259, в селі Іза (Хустський район). В «Бараново» можна не тільки скуштувати та придбати крафтові сири, але й спостерігати за вівцями, а також дізнатися про тонкощі процесу виготовлення молочних продуктів.

Власник сироварні керується давніми рецептами сироваріння, додаючи до них власні авторські нотки. Господарство включає в себе також Музей закарпатської культури та кафе.

Побувавши в «Бараново», варто придбати авторські бризу та вурду, корисне овочеве масло або кефір, та навіть поласувати морозивом, яке готують на домашньому молоці.

Придбавши квиток на потяг до найближчих Ужгорода чи Львова, не забудьте спланувати маршрут, щоб не пропустити жодну із надзвичайно цікавих та «смачних» локацій.

Оформити підписку на наші новини