Гастрономічний туризм в Україні

Гастрономічний туризм – один із найбільш затребуваних сучасних напрямків для подорожей. Ця світова тенденція продовжує набирати обертів і в Україні. Особливу роль у такому різновиді туризму відіграють локальні виробники, які представляють крафтову продукцію свого регіону. Щоб познайомитися з культурою України, найкраще спробувати її на смак. Тим більше, що під час будь-якої подорожі туристи обов’язково зупиняються у вподобаному місці, щоб скуштувати щось особливе. Завдяки гастро-турам по «найсмачнішим» локаціям можна побачити всю різноманітність країни.

Що відвідати на Закарпатті?

  1. Надзвичайна українська ферма «Тізеш», родзинка якої – дегустаційний зал варення. Ця локація розташована у селі Ботар, Виноградівського району. Варення, яке ще називають «леквар», виготовляють з безпечних та екологічних продуктів, вирощування яких власники ферми контролюють особисто. Також тут можна придбати різноманітні соки. У дегустаційному залі, окрім сливового, полуничного, яблучного, порічкового, кизилового варення, можна скуштувати навіть ковбасу з цим смаколиком. До того ж, фарш виготовляють зі справжнього м’яса чеських кіз, волохатих свиней та карпатських корів.
  2. «Селиська сироварня». Відправившись сюди, можна поласувати та придбати «карпатське біле золото» – бринзу. Це місце знаходиться поруч зі знаменитою Долиною нарцисів. Натуральний сир створюють за спеціальною швейцарською технологією, використовуючи лише коров’яче молоко. В «Селиській сироварні» варто придбати три фірмові продукти – «Нарцис Карпат», «Сільський» та «Хуст».
  3. Пивоварня «Patrick» розташована в селищі Міжгір’я. Виробники цього особливого продукту стверджують, що для нього потрібна виключно хороша вода, крім якісної закваски та солоду. В асортименті чотири сорти – «Напівтемне фільтроване», «Світле нефільтроване», «Темне фільтроване» та «Світле фільтроване». Для створення пива від «Патріка» використовуються джерельна міжгірська вода, чеський солод та стародавні рецептури. Вартість за 0,5 л стартує від 28 грн.

Крім вищезгаданих локацій, варто внести до свого маршруту атмосферний ресторан «Гагарін і Бокораш», де можна замовити та продегустувати хмільного пива хенд-мейд. В незвичайній мілітарі-садибі «Grün Hof» є можливість не тільки спробувати, але й власноруч приготувати заливне із грибів на багатті, відвідавши майстер-клас від Ференца Гукливчика. В сезон поласувати чорницями можна в селі Гукливе.

Цікаве в Одесі

Це місто негласно вважається єврейською столицею України. Одеса вражає різноманітною кухнею, слава про яку розлетілася по всій Європі.

Гастрономічний тур все ж варто розпочати із дегустації місцевих вин та коньяків, відвідавши заводи «Французький бульвар» та «Шабо» відповідно. Варто завчасно замовити екскурсію, щоб в складі групи спробувати на смак алкогольні напої. Туристи можуть також дізнатися про тонкощі виробництва коньяку та вина, побачити, де вони зберігаються.

Ще одна обов’язкова зупинка – «Кларабара» – креативний ресторан, який відрізняється не тільки цікавим меню, але й незвичайним інтер’єром. Тут варто замовити асорті з рибою та часниковим соусом з пафосною назвою «Цяця» чи скуштувати головну страву – судака з кедровими горішками. Відвідувачі найчастіше обирають на десерт «Мамин Наполеон» з найніжнішим кремом та правильними коржами із листкового тіста. Також «Кларабара» радує багатою винною картою, де особливе місце виділене напоям українського виробництва.

Культовим місцем в Одесі вважається ресторан «Франзоль», інтер’єр якого збагачений єврейськими мотивами. На стінах можна роздивитися фотографії відомих особистостей, що відвідували цей заклад. Серед фірмових страв – риба, запечена на залізі: барабулька, луфар, славнозвісні одеські бички.

Щоб вирушити в гастрономічну подорож, достатньо придбати квиток на потяг до Одеси, та скласти маршрут із «найсмачніших» місць.

Куди сходити у Львові?

Це місто очолює безліч рейтингів, тож його найчастіше обирають для різноманітних подорожей, включаючи гастрономічні. Львів відомий шоколадом, кавою та традиційними українськими стравами. Проте однією із незвичайних локацій міста все ж таки вважається Музей пивоваріння, там можна придбати фірмові напої, замовити дегустацію чи екскурсію. Також варто відвідати комплекс «Львіварня», який не так давно відкрили на території історичної «Львівської пивоварні». На екскурсії у відвідувачів є можливість дізнатися про секрети незвичайного мистецтва, побачити давні діафільми.

В гастро-маршруті обов’язково мають бути й наступні локації.

  1. «Гасова лямпа». Тут можна скуштувати фірмові страви, які подають у гарних сковорідках. Ця відома серед туристів ресторація-музей вражає колекцією гасових ламп, які були винайдені саме у Львові.
  2. «Хмільний дім Роберта Домса» Цей ресторан розташований на території колишніх пивних підземель. Окрім різних сортів пива, тут можна поласувати раками та іншими закусками власного виробництва.
  3. «Найдорожча Ресторація». В цьому закладі поєднані галицькі традиції та «інтелігентний» відпочинок. Ресторан пропонує дегустацію вин, страви від шеф-кухаря, куштувати які можна, насолоджуючись фортепіанною музикою. Пограти на інструменті є можливість у будь-якого гостя.

Ще одне місце, яке варто не пропустити, це незвичайний музей. Кожного відвідувача «Мисько пструг» зустрічає кваліфікований дворецький – «Сурмач». Він проводить екскурсію, розказує цікаві історії про Львів, та проводить до столика. В цьому закладі варто скуштувати пструг, перекусити смачними канапе та, за порадою сомельє, випити вина.

Що смачного у Чернівцях?

Найперше, що треба спробувати туристам, це мамалигу – найкращу їжа для гуцулів. Таку страву пропонує багато закладів, тож можна сміливо обирати будь-який. Популярним десертом вважається «Папанаши» – пончики на основі сиру у вигляді бубликів, які обсмажують у фритюрі, та подають із чорничним варенням.

Заклад «Кнаус» пропонує ситні та смачні страви, що обов’язково стануть при нагоді після довгої прогулянки містом. Варто замовити м'ясо по-швабські (шашлик зі свинини з томатами), юшку, приготовану в казані. Ресторан «Барон Гартенберг» вражає великим алкогольним меню, основу якого складають настоянки і вина власного виробництва.

Лишу у Чернівцях є можливість продегустувати та придбати в якості сувеніру чорничний лікер. Багато закладів пропонують фірмову сливову настоянку, міцність якої – 60°.

Найпростіше та найзручніше дістатися сюди з майже будь-якої точки України, придбавши квиток на потяг до Чернівців.

Чим цікава Тернопільщина?

Однією із зупинок може бути місто Бережани – одне із найдавніших українських поселень. Якщо потрапити сюди зранку, то на сніданок найкраще обрати «мандрики» з гарбузом і вурдою або свіжі круасани, які, разом із запашною кавою, пропонують у чудовій пекарні з не менш прекрасною назвою «Місце щасливих людей».

До наступної зупинки у Бережанах – ресторану «Хутір» – доведеться діставатися по озеру. До цього закладу регулярно курсує атмосферний водний транспорт (теплоходи та трамваї), тому, окрім смачних страв, можна насолодитися надзвичайно-мальовничими краєвидами та околицями міста. Серед фірмових страв ресторану «Хутір» – юшка з різних видів грибів, мізки в клярі, вареники з гречкою та сиром.

Гастро-подорож по самому Тернополю варто розпочати з популярного закладу «Коза». В арт-барі постійно збирається творча інтелігенція міста, влаштовуються різноманітні концерти та інші цікаві заходи. Заклад пропонує своїм гостям свіжу та запашну випічку, включаючи справжні українські круасани. Також в меню «Кози» – буритос, різотто та різні делікатеси.

Тернопільщина – це чудовий вибір для гастрономічного туризму, адже тут нерозривно сплелося декілька українських культур. Саме завдяки їм з’являються справжні витвори кулінарного мистецтва.

Мукачево та Ужгород

В Україні, та навіть у всьому світі, не так багато місць, де можна дегустувати вино, перебуваючи в цей час у справжньому середньовічному замку. Таких локацій в нашій країні лише дві: одна розташована в Ужгородському замку, а інша – в «Паланку», що в Мукачево. Відвідавши захоплюючі екскурсії, рекомендуємо відправитися в підвали, де знаходяться дегустаційні зали. Саме там можна продегустувати найкращі вина регіону.

Задля ситного обіду варто відправитися в «корчму Господа», а за романтикою та найкращими десертами найкраще помандувати до кондитерської всесвітньо відомого Валентина Штефаньо. Чудовим завершенням дня може стати вечеря в корчмі «Підкова».

Також у свій маршрут варто включити «Старий підвал», що представляє собою один із небагатьох уцілілих до нашого часу погребів «Винного ряду». Там можна не тільки скушувати домашніх вин, але й послухати про історію ремесла та дізнатися про його секрети.

В селищі Середнє на Тернопільщині вдасться не тільки смачно поїсти, але й відвідати старовинний замок тамплієрів.

Поціновувачам меду варто відправитися у Мукачево. Там у «Медовому будинку» є можливість скуштувати та придбати цей натуральний продукт, відомий своїми корисними властивостями. Також гостям пропонують продегустувати бальзам на тутешніх травах і справжню медовуху.

Страви, які обов’язково треба скуштувати під час гастро-подорожі

Тим, хто шукає нових смакових вражень, обов’язково треба відправитися в кулінарну мандрівку Україною. В добірці забрані найулюбленіші страви, завдяки яким можна по-новому пізнати власну країну.

  1. Галушки. Полтавщина вражає своїм затишком та гостинністю. У туристів є можливість відвідати центр гончарства – Опішню, побувати на малій батьківщині Гоголя. Та першочергове цей регіон вабить традиційною українською кухнею. Саме тут зустрічається найбільше різноманіття національних страв. Особливою популярністю користуються відомі полтавські галушки, навчитися готувати які можна, відвідавши майстер-клас. В центрі Полтави навіть встановлений великий пам’ятник цій страві.
  2. Банош. Подорожуючи Закарпаттям, цю страву треба скуштувати хоча би раз. Банош – це густа каша на основі кукурудзяного борошна, вершків чи сметани. Традиційно приготуванням страви на відкритому вогні займаються чоловіки. Скуштувати банош можна у більшості ресторанів чи кафе карпатського регіону.
  3. Деруни. В Коростені щорічно відбувається незвичайний Міжнародний фестиваль, присвяченій культовій страві. Відвідавши це захоплююче дійство восени, можна з головою поринути у світ поліської кухні та місцевого колориту. В самому місці під час проведення другого за рахунком фестивалю був встановлений та святково відкритий пам’ятник деруну.
  4. Сирник. Львів по праву вважається столицею гастрономічного туризму. В галицькій кухні дивовижним чином сплелися українські, румунські, австрійські, польські та єврейські традиції. Та найбільше Львів знайомий запашною кавою і смачними десертам. Львівський сирник відомий у всьому світі, тому варіацій рецепту існує дуже багато, адже майже в кожному закладі подають власну фірмову страву.
  5. Бограч. Ця страва походить із угорської кухні та нагадує широко відомий «гуляш». Бограч обов’язково готують на відкритому вогні у великому казані. Саме завдяки такому способі страва насичується неповторним ароматом та смаком. Одним із основних та незмінних компонентів бограча є паприка. Традиційну страву можна скуштувати в ресторані з однойменною назвою, який знаходиться в Мукачево.
  6. Мамалига. Ця страва є доволі поширеною в кухні Україні, проте все ж таки вона вважається національною молдовською. Мамалига готується в чавунному посуді із кукурудзяного борошна. Її особливість в тому, що вона не схожа за смаком чи властивостями ні на жодну із різновидів каш. Раніше для розрізання мамалиги селяни використовували вощену нитку чи спеціальний дерев’яний ніж.

Спробуйте Україну на смак, щоб якомога ближче познайомитися з її традиціями та культурою.

 

Оформити підписку на наші новини